Valpar

I en harmonisk valplåda är det tyst och lugnt. Valparna gnyr till om mjölken inte rinner till snabbt nog, men för övrigt skall det vara tyst utan gnäll och skrik. Ett gott tecken på att valparna mår bra är att de ligger tätt tillsammans och har en aktiv sömn (rycker i tassarna och ser ut att "drömma" om något gott). En gnällig valplåda med valpar som har en passiv och stilla sömn är ett tecken på att allt inte står rätt till. Tiken kan ev. ha dåligt med mjölk och mjölkersättning kan behöva tillsättas, tiken kan även ha fått juverinflammation eller så kan valpen vara sjuk. Valparna växer mycket fort under sina första levnads veckor och mycket
händer i deras utveckling. Under andra levnadsveckan så har valparna i regel fördubblat sin födelsevikt. När valpen är ca 14 dagar så öppnar den ögonen men kan inte börja att orientera sig med hjälp av synen förrän efter ytterliggare en vecka. Vid ca tre veckors ålder så kan den även börja att orientera sig efter ljud. Phaléner brukar vanligen börja att kravla sig upp på benen kring ca tre veckors ålder. När valpen föddes så hade den en kroppstemperatur på ca 35 grader. Vid fyra veckors ålder så börjar valpens kroppstemperatur att närma sig ca 38 grader (den vuxna hundens kroppstemperatur). Vid tre veckors ålder kan man även börja att introducera fast föda till valpen. För att vid ca 7 veckors ålder vara helt avvand ifrån mammans mjölk och omvårdnad. Man skall inte forcera och vänja av valparna för fort utan utöka den fasta födan långsamt och successivt. Detta genom att först öka fodertillfällena från 1 till 4 gånger per dag och sedan successivt öka mängden fast föda vid varje mål. Idag finns det så välanpassade färdiga fullfoder till valpar så det finns ingen anledning till att laborera med egentillverkad valpmat själv. Detta kräver stor kunskap för att alla viktiga vitaminer, mineraler finns med i sammansättningen samt att det innehåller för valpen rätt fett, protein och kolhydrats mängd.

 Artificiell uppfödning

Valpar som p.g.a. att tiken avlidit, då tiken ej har tillräckligt med modersmjölk till sina valpar eller som p.g.a. annan anledning ej har tillgång till modersmjölk kan födas upp med modersmjölkersättning på flaska.

Ransonen modersmjölkersättning per dygn beräknas då till 25 % av valpens kroppsvikt. Ransonen fördelas på antalet mattillfällen som beräknas till 6 gånger per dag. Vidare kan uppfödning av detta slag diskuteras...

Björkmans blandning, ett billigt alternativ till andra modersmölkersättningspreparat.

8 dl standardmjölk
2 dl kaffegrädde 12%
1-3 äggulor
10 tsk druvsocker
1 krm citronsyra

Blanda ingredienserna och tillsätt lite vatten i citronsyran innan den droppvis går ner i blandningen. Citronsyran gör att blandningen skär sig. Färdig blandning kan sparas i kylskåp i ett dygn. Mät upp rätt mängd och värm i vattenbad. Ges i munnen med nappflaska, pipett eller spruta.

 Förslag på matlista för valpen vid 8 veckors ålder

Kl. 07.00    1/4 dl torrfoder väl uppblött i vatten
Kl. 12.00    1 dl majsvälling
Kl. 16.00    1/4 dl torrfoder väl uppblött i vatten
Kl. 21.00    1/4 dl torrfoder väl uppblött i vatten

Lite A-fil då och då är både gott och nyttigt för hunden. En rå äggula kan också ges ibland. (OBS: ge aldrig hunden rå äggvita). Men överdriv inte givandet av äggula till hunden då även hundar kan drabbas av högt kolesterolvärd. Max en gång i veckan räcker gott och väl, inte oftare. En rå morotsbit brukar vara uppskattat och gott att knapra på, detta är även bra för hundar med dåligt pigment.

Ett bra och välanpassat foder att föda upp Phalénevalpar på är Royal Canin Mini Junior. Det är detta foder som ovanstående fodertabell är baserat på.

 Antal mattillfällen

4 mattillfällen/dag    upp till 3 månaders ålder.
3 mattillfällen/dag    mellan 3 - 6 månaders ålder
2 mattillfällen/dag    från 6 månaders ålder -->

Detta är endast riktlinjer och kan skifta från valp till valp. Då valpen börjar att äta sämre vid målen är det dags att ta bort en måltid mitt på dagen. Tänk på att varma sommardagar kan valpen äta dåligt p.g.a. värmen och inte för att det är dags att dra ner på antalet måltider.

Vad gäller mängden mat så får man sakta öka på ransonen allt efter som valpen växer. Men tänk på att hålla koll på hundens hull. En valp får aldrig vara fet! Lagom hull är när man lägger handen lätt på hundens sida och lätt känner dess revben. Den får heller inte bli tunn. Om ryggraden är mycket framträdande när man lägger handen på hundens rygg så är den troligen lite för tunn i hullet.

Hunden skall alltid ha tillgång till friskt vatten. Sommartid bör man även förutom vattenskålen inomhus ha en bestämd plats utomhus för en vattenskål.

Ger man sin hund ett bra sammansatt fullfoder, som t.ex. det som nämndes ovan, så behöver man inte ge några som helst andra tillsatser eller tillskott till detta. Extra vitamin och mineral tillskott kan då istället förstöra den välanpassade balansen av detta som redan finns i det färdig anpassade fullfodret.

 Avmaskningar

Tikar avmaskas 1 vecka före och 1 vecka efter valpning.

Valparna skall avmaskas vid ca 1 veckas ålder och sedan var fjortonde dag ytterliggare 4 gånger. OBS! Andra avmaskningen skall ske senast på valparnas 20:e levnadsdag.
Till Phalénevalpar rekommenderas Banminth vet. Oral pasta vilket är mycket lätt att både dosera samt att ge till valpen.
 
Valpar bör sedan avmaskas en gång vid 3 månaders ålder och ev. vid behov en gång till vid 6 månaders ålder. Där efter behöver man bara avmaska hunden en gång per år för att undvika parasitinfektioner (maskangrepp).

Vid fastställd parasitinfektion avmaskas hunden snarast. Upprepa sedan avmaskningen efter ytterliggare 14 dagar igen. Använd i sådana fall ett bredspektra medel som tar samtliga masktyper som t.ex. Droncit (finns att köpa receptfritt på apoteket).

 Tandömsning

Vid ungefär 4 månaders ålder börjar valpen att tappa sina mjölktänder. dessa börjar då att ersättas av den permanenta tanduppsättningen. Vid 4 - 7 månaders ålder får valpen även sina bakre kindtänder (molarerna). Under tandömsningen så kliar det kraftigt i valpens tandkött och den har ett stort behov av att tugga och gnaga på saker och ting i dess omgivning.

Endel hundar har lättare att få tandsten än andra. Det är av stor vikt att sköta Phalénens tänder noga. Så se till att redan från ungålder lära valpen att man tittar och petar på dess tänder för att på så sätt underlätta för framtidens tandstensvård. Om du inte själv kan skrapa bort tandsten (speciella tandstensskrapor finns att köpa) så kan du be din veterinär att göra det åt dig. Det kan vara smart att låta se över hundens tänder i amband med andra veterinära ärenden som vid vaccineringar eller dylikt.

Om du ger din hund tuggben och icke uppblött torrfoder (vuxen hund) så håller sig både tänderna och tandköttet i bättre kondition.

 Försäljning av valpar

Valpar som finns till försäljning under phalene.se kan du finna på nedanstående länk.

Valpar till salu>>